Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.11.2019, Jan Vítek, aktualita
V Rusku byl přijat zákon, který zakáže prodej elektronických zařízení vybavených operačním systémem a aplikacemi, pokud tato zařízení nebudou obsahovat i software původem z Ruska. Jde o snahu pomoci místním vývojářům. 
A.I.Ghost (16) | 27.11.201919:12
Pane Vitek, vcera jsem rikal kolegovi aby necetl cesky IT bulvar, dnes vidim tutez blbost tady na swhw.
Muzete mi prosim vysvetlit jak z nasledujici upravy zakona vznika vami napsany clanek a zda aspon trochu overujete zdroje?
Do zakona o ochrane spotrebitelu, paragrafu 4, se pridava novy odstavec, ktery zni ­(prelozeno co nejpresneji­):
"""
Při prodeji určitých typů technicky složitého zboží s předinstalovanými programy pro elektronické výpočetní stroje ­(počítače­) má být spotřebiteli umožněno použít určité typy technicky složitého zboží s předinstalovanými ruskými programy pro elektronické výpočetní stroje.

Seznam určitých typů specificky technicky složitého zboží, postup sestavování a udržování seznamu ruských programů pro elektronické výpočetní stroje, které mají být předinstalovány, a postup jejich předinstalace určuje vláda Ruské federace.
"""

Prectete si to poradne, slova ­"vsechna­", ­"musi­", ani ­"zakazano­" se tam nevyskytuju ani jednou a uz vubec se tam specificky nehovori o narodni OS.
Zustavaji mi uz jen swhw a root, protoze na ostatni IT servery jsem za tyto blbosti zanevrel. Muzete s kvalitou, obzvlaste politicky vyznamnych IT clanku, neco udelat prosim?
Odpovědět0  2
Jan Vítek (3359) | 27.11.201919:45
Chcete tím říci, že všichni včetně zahraničních serverů jako BBC či The Inquirer ten zákon či úpravu interpretují špatně?

Jinak o žádném národním OS nepíšu.
Odpovědět0  0
A.I.Ghost (16) | 27.11.201920:09
> Chcete tím říci, že všichni včetně zahraničních serverů...
Text navrhu zmeny zakona jsem vam prelozil ­(skoro doslova abych se vyvaroval interpretacim­) a uvedl ktere casti se navrh tyka.

Sam vite ze online mediim jde predevsim o pocet clicku­/ctenaru.

Vidite napriklad, ze se v textu upravy vubec neuvadi pokuta, nebo nasledny zakaz. Proc asi? Protoze oboji je jiz soucasti zakona a je sankci pri nedodrzeni prav spotrebitele. Vas text navozuje dojem, ze tato sankce je specificky usita na miru teto uprave zakona.

Zaver si dokazete udelat sam dle libosti.
Odpovědět1  0
A.I.Ghost (16) | 27.11.201920:51
Abych tedy byl uplne presny ­(protoze mne fakt zajimalo kde se vzala pokuta­/zakaz­), tak tou prvni casti co jsem citoval­/prekladal je https:­/­/sozd.duma.gov.ru­/bill­/757423­-7 ­(v rustine, pochopilelne­).
O sankcich mluvi jiny navrh na upravu jineho zakona ­(https:­/­/sozd.duma.gov.ru­/bill­/757430­-7­), ktery za prve jeste neprosel ani prvnim ctenim, za druhe jen uvadi pokuty pro fyzicke osoby 30­-50 tis, pravnicke osoby 50­-200 tis. O naslednych zakazech jsem uz nic nenasel.
Velice pravdepodobne se do toho motaji drivejsi komentare jednoho z navrhovatelu techto zmen, ktery se vyjadroval pro zakazy.

Zpet tedy k memu prvnimu komentari ­- overujte prosim zdroje.
Odpovědět1  0
Darnel1l (43) | 27.11.201915:54
.
Odpovědět0  0
Ienari Tokugawa (107) | 27.11.201914:25
Taky je možné, že Rusko bude chtít dát do aplikací a zadní vrátka, ale koneckonců stejně se k tomu schyluje i jinde.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1232) | 27.11.201912:18
Evropa zase chtěla různé prohlížeče hlavně na podporu Opera, pak má často problém se samotným googlem, každý to nějak reguluje. Nemyslím si že to bude problém, stačí tam připlácnout pár aplikací navíc a je vymalováno. Navíc apple je v Rusku silně žádaný, buď máte apple nebo nic, takže si nemyslím, že se stáhne z trhu.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.